Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
13 Augustus 2019

Het ontladen en opladen van edelstenen

In deze Blog zet ik uiteen hoe je edelstenen en mineralen kunt reinigen (ontladen) en weer kunt opladen met nieuwe energie. Er zijn veel verschillende methoden maar niet iedere methode is even geschikt voor iedere steen.

Belangrijk is om te realiseren dat edelstenen, mineralen en kristallen leven en een bepaalde frequentie of trilling bevatten afhankelijk van hun eigenschappen. In de aarde zijn de stenen gegroeid en hebben ze energie gekregen van moeder aarde. Eenmaal uit de aarde gehaald dienen de stenen regelmatig gereinigd (ontladen) en opgeladen te worden om hun energetische werking te behouden. 

Edelstenen, mineralen en kristallen zijn ontzettend gevoelig voor energieën en wanneer de stenen gedragen worden door een persoon ontstaat er een wisselwerking tussen de energie van de drager en de steen. De steen absorbeert de spanning van de drager op en geeft heilzame energie terug aan de drager. Dit is ook van toepassing in ruimtes waar de atmosfeer en licht van grote invloed zijn op de energetische wisselwerking met de steen. In een ernstig gespannen atmosfeer verliezen stenen dan ook eerder hun kracht dan in een harmonieuze atmosfeer. 

Over het algemeen kun je ook zeggen dat kleine stenen eerder verzadigd zijn met energie dan grotere stenen en dus verzorgd dienen te worden om hun werking te behouden of te versterken. 

 

Het reinigen (ontladen) van stenen

Er zijn verschillende methoden voor het ontladen van edelstenen, mineralen en kristallen afhankelijk van het type steen en hoe grondig te reiniging nodig is. 

Water

Een snelle manier om stenen te ontladen is om de steen vijf minuten onder stromend lauw water te houden. Belangrijk is dat het water niet te warm is omdat hierdoor scheurtjes en barstjes in de steen kunnen ontstaan. Dit is een van de snelste reinigingsmethoden maar niet geschikt voor grondige reiniging. Je haalt vooral de statische elektriciteit uit de steen. 

Een grondige reinigingsmethode is om de steen 24 uur in een schaaltje water te leggen. Gebruik hiervoor bronwater zonder koolzuur en geen kraanwater aangezien kraanwater kalk bevat wat vooral de zachtere steensoorten aantast waardoor de steen onder andere de glans verliest. Tijdens dit reinigingsproces in water kunnen er belletjes ontstaan wat de ontlading laat zien. Het is raadzaam om het water tijdens de ontlading een aantal keer te verversen. Zorg ook dat je maar 1 steen of 1 soort steen per keer in het kommetje water legt en niet verschillende soorten tegelijk. 

Niet alle stenen zijn geschikt om te ontladen met behulp van water. Over het algemeen kun je zeggen dat stenen met een  lagere hardheid van 4 hier niet tegen kunnen en zullen beschadigen, breken of oplossen. 

Chrysocolla, Seleniet, Calciet, Celestien, Preniet, Pyriet zijn stenen die enkel afgespoeld dienen te worden. Deze stenen zijn ijzerhoudend of poreus en mogen niet te lang in water verblijven. 

Kwartsvarianten zoals Bergkristal, Rozenkwarts, Lavendelkwarts maar ook Amethist, Jaspis, Aquamarijn en Fluoriet zijn stenen die wel in het water kunnen. Kies bij twijfel altijd een andere methode. 

Gebruik nooit zout water om de stenen te reinigen. Het zout gaat in de poriën van de steen zitten en tast de steen van binnenuit aan. 

Hematiet

Een manier van ontladen die altijd werkt, is de steen een nacht in een Abalone schelp met Hematietsplit te leggen. Hematiet is een ijzerhoudende steen die zelf niet ontladen hoeft te worden en zelfreinigend is. Dit is een zeer veilige manier van stenen ontladen. 

Schoonblazen

Een bijzonder eenvoudige manier om een edelsteen te reinigen is door deze in je hand te houden en een aantal keren krachtig de steen schoonblazen. Je voelt de energie van de steen dan bijna veranderen. Dit is een zeer effectieve manier die je op alle stenen kunt toepassen.

Salie, wierook en Palo Santo

Stenen kunnen ook gereinigd worden met witte Salie. Brand deze kruiden in bijvoorbeeld een Abalone schelp en haal de stenen door de rook hiervan. Het branden van heilig hout (Palo Santo) is ook een goede methode waarbij de edelsteen door de rook van Palo Santo wordt gehaald. Sandelhout is een sterk reinigende wierooksoort en dus ook heel geschikt hiervoor. 

Zilvervliesrijst

Het ontladen van edelstenen met behulp van zilvervliesrijst wordt best veel toegepast. De steen ligt 24 uur in een schaaltje met zilvervliesrijst en wordt volledig afgedekt. Aangezien rijst vocht onttrekt dient hierbij wel rekening gehouden te worden met stenen die hier niet tegen kunnen. Turkoois kan bijvoorbeeld gaan barsten als er vocht aan onttrokken wordt. 

Amethist en Seleniet

Amethist is een goede steen om andere edelstenen mee te reinigen. De frequentie van Amethist neutraliseert de negatieve energie van de vervuilde steen. Belangrijk is wel dat je rekening houdt met gelijkgerichte energie met andere woorden stenen die bij elkaar passen en elkaar energetisch niet verstoren. Laat de steen ongeveer een uur of twaalf of een cluster van Amethist liggen of nog beter in een Amethist geode voor het volledig ontladen en opladen van de edelsteen. Het is wel verstandig om nadien ook Amethist even goed te laten ontladen en te reinigen.

Seleniet heeft ook reinigende eigenschappen en de zachte energie van Seleniet kan goed gebruikt worden om andere edelstenen te ontladen en op te laden.  

Grondig reinigen

Als een steen ernstige spanningen heeft opgenomen dan is het verstandig om de steen grondig te reinigen. Om een maximale ontlading te bewerkstelligen leg je de steen eerst drie dagen in schoon bronwater. Dit betekent dat het water dagelijks verschoond moet worden. 

Vervolgens plaats je de steen drie dagen in de aarde. In een schaaltje met potgrond mag ook maar let op dat er geen plant in de buurt is aangezien de energie vrijgave van de steen niet bevordelijk is voor de plant. Haal de steen na drie dagen uit de aarde en haal de steen een paar keer door een kaarsvlam. Kijk hierbij wel uit voor aanslag op de steen. 

De steen is op deze manier zeer grondig gereinigd door gebruik te maken van de elementen water, aarde en vuur. 

 

Het opladen van stenen 

Ook de methode voor het opladen van stenen is afhankelijk van de eigenschappen van de steen. Grofweg kun je zeggen dat heldere stenen opgeladen kunnen worden door de zon, doorzichtige stenen door de volle maan en dichte stenen in de aarde. Maar ook dit ligt wat genuanceerder. Laten we daar eens naar gaan kijken.

Zonlicht

De meeste heldere stenen zoals kristallen kun je prima opladen in de volle zon. Maar stenen die Mangaam bevatten zoals Amethist kunnen door het zonlicht verkleuren. Turkoois kan zelfs barsten in de zon door uitdroging. Wil je dit soort stenen toch opladen in de zon kies er dan voor om ze af te dekken met een doekje of gebruik de ochtend zon of de zon in de namiddag wanneer deze niet op volle sterkte is. 

Stenen die het zonlicht slecht verdragen zijn onder andere Amethist, Aquamarijn, Aventurijn, Beryl, Celestiet, Kunziet, Larimar, Malachiet, Opaal, Rozenkwarts, Toermalijn en Turkoois. 

Maanlicht

Het opladen van stenen in maanlicht werkt heel goed. Vooral bij de doorzichtige gevoelsstenen. Het opladen bij volle maan heeft zelfs effect wanneer de stenen achter glas liggen. 

Aarde

Een prima manier om stenen op te laden is om de stenen in de aarde te plaatsen. Let hierbij wel op dat Calcietsoorten, Malachiet maar ook Barnsteen dit minder goed kunnen verdragen en hierdoor hun polijstlaag kunnen verliezen. Het opladen door middel van de steen in de aarde plaatsen is een zeer krachtige manier en heel geschikt voor stenen die het een en ander te verduren hebben gehad. De steen komt goed tot rust in de aarde. 

Abalone schelp met Bergkristal split

Een veilige manier om stenen op te laden is door ze nachtje in een Abalone schelp te plaatsen met Bergkristalsplit. Dit werkt prima voor bijna alle stenen. Vooral zeer geschikt voor sieraden met edelstenen omdat sluitingen, zettingen en andere onderdelen niet onder deze methode te lijden hebben.

Meru Piramide

Een hele mooie methode om edelstenen, mineralen en kristallen te ontladen en op te laden is gebruik te maken van een Meru piramide. De piramide dient goed uitgelijnd te zijn met een zijde naar het noord-zuid gericht. De Meru piramide combineert twee eeuwenoude energetische hulpmiddelen namelijk de piramide zelf en het Shri Yantra symbool. 

Deze twee energetische hulpmiddelen worden al eeuwen lang gebruikt om vibraties en het bewustzijn te verhogen en door beide te combineren ontstaat een krachtig dubbel generator effect. De Yantra straalt positieve vibraties opwaarts en vloeit samen met de piramide. Edelstenen kunnen ontladen en opgeladen worden door ze in de piramide te plaatsen voor ongeveer 8 uur. De stenen langer en vaker in de piramide plaatsen geeft nog beter resultaten.

Sommige stenen zoals Citrien, Cyaniet en Seleniet reinigen zichzelf en hoeven daarom niet gereinigd te worden. 

Tijdsduur van gebruik

Als edelstenen, mineralen en kristallen goed verzorgd worden gaan ze over het algemeen vrij lang mee. Het is wel van belang dat je goed blijft letten op het uiterlijk van de steen. Bijvoorbeeld als de intensiteit van de kleur verandert. Bij Amethist zie je nog wel eens dat deze op den duur wat grijzig wordt. Ook komt het voor dat stenen barsten gaan vertonen in het binnenste van de steen. Allemaal tekenen dat de steen uitgeput is en toe is aan vervanging. Dit geldt ook voor mineralen die in ruimtes zijn geplaatst. Let hierbij ook goed op de kleur en alle andere eventuele veranderingen. 

Belangrijk is om aandacht te hebben voor de stenen en deze goed te verzorgen. Sta open voor de energie van de steen en ervaar de krachtige energie. Onthoudt dat de edelstenen, mineralen en kristallen daadwerkelijk levend zijn en deze wonderen van de natuur verdienen dan ook niets meer dan respect. Wanneer een steen is uitgewerkt en je heeft gediend gooi deze dan niet weg in de prullenbak maar bedank de steen en stop hem terug in de aarde waar hij ooit vandaan kwam.

 

Martijn Antonius

 

 

Kristalmeester 

Reacties
Martijn Antonius
27 Februari
Beste Kyra, <br />
<br />
Je kunt dit het beste doen door de kwarts op een bedje van Hematiet split te leggen. Dit is een veilige methode voor iedere steen. <br />
<br />
<br />
Martijn Antonius
16 Februari
Beste Shirley, <br />
Sommige stenen verdragen water niet goed en Seleniet (gipskristal) is er daar helaas een van. Ik vrees dat deze Seleniet niet meer te redden is en teveel is aangetast door het water. Reinigen en opladen met Hematiet en Bergkristal is de meest veilige methode. Seleniet hoeft enkel zo nu en dan gereinigd te worden. <br />
<br />
Groetjes,<br />
<br />
Martijn
Martijn Antonius
16 Februari
Beste Shirley, <br />
Sommige stenen verdragen water niet goed en Seleniet (gipskristal) is er daar helaas een van. Ik vrees dat deze Seleniet niet meer te redden is en teveel is aangetast door het water. Reinigen en opladen met Hematiet en Bergkristal is de meest veilige methode. Seleniet hoeft enkel zo nu en dan gereinigd te worden. <br />
<br />
Groetjes,<br />
<br />
Martijn
Martijn Antonius
15 Februari
Beste Marlene, <br />
<br />
Labradoriet is een fijne beschermsteen en werkt voornamelijk op de aura. Het is een steen die een wisselwerking aangaat met de energie van jezelf en je omgeving. Op een gegeven moment raakt een steen inderdaad verzadigd en wordt deze minder effectief. Bij Labradoriet kun je vaak zien dat de steen een beetje dof wordt op gaat scheuren. Het is dan ook belangrijk om goed te zorgen voor de steen en deze op tijd te reinigen en op te laden. Labradoriet is een makkelijke steen om te reinigen omdat je het op vele manieren kunt doen zonder de steen te beschadigen. Als je de steen een dagje gedragen hebt kun je deze bijvoorbeeld eens goed afspoelen onder de koude kraan of je blaast de steen schoon. Dit zijn eenvoudige manieren die redelijk goed werken. Voor het grondig reinigen zou ik de steen een nachtje op een bedje van Hematietsplit leggen en vervolgens opladen met Bergkristal of de steen een nachtje in het maanlicht leggen. Belangrijk is dat je vooral gaat voelen of de steen voldoende ontladen en opgeladen is. Mocht je het idee hebben dat de steen niet meer zijn werking heeft dan zou ik de steen bedanken en de steen teruggeven aan de aarde. <br />
<br />
Groetjes,<br />
<br />
Martijn
Martijn Antonius
15 Februari
Beste Marlene, <br />
<br />
Labradoriet is een fijne beschermsteen en werkt voornamelijk op de aura. Het is een steen die een wisselwerking aangaat met de energie van jezelf en je omgeving. Op een gegeven moment raakt een steen inderdaad verzadigd en wordt deze minder effectief. Bij Labradoriet kun je vaak zien dat de steen een beetje dof wordt op gaat scheuren. Het is dan ook belangrijk om goed te zorgen voor de steen en deze op tijd te reinigen en op te laden. Labradoriet is een makkelijke steen om te reinigen omdat je het op vele manieren kunt doen zonder de steen te beschadigen. Als je de steen een dagje gedragen hebt kun je deze bijvoorbeeld eens goed afspoelen onder de koude kraan of je blaast de steen schoon. Dit zijn eenvoudige manieren die redelijk goed werken. Voor het grondig reinigen zou ik de steen een nachtje op een bedje van Hematietsplit leggen en vervolgens opladen met Bergkristal of de steen een nachtje in het maanlicht leggen. Belangrijk is dat je vooral gaat voelen of de steen voldoende ontladen en opgeladen is. Mocht je het idee hebben dat de steen niet meer zijn werking heeft dan zou ik de steen bedanken en de steen teruggeven aan de aarde. <br />
<br />
Groetjes,<br />
<br />
Martijn
Martijn Antonius
15 Februari
Beste Sonja,<br />
<br />
Kunziet kun je op verschillende manieren reinigen en opladen. De meest veilige manier is reinigen met wierook, salie of de steen een tijdje op een bedje van Hematiet split leggen. Vervolgens leg je de steen een tijdje op een bedje van Bergkristal split. Je moet Kunziet niet opladen in de zon omdat dan de steen kan gaan verkleuren. Ik hoop dat je hier iets mee kunt. <br />
<br />
Groetjes,<br />
<br />
Martijn
Martijn Antonius
15 Februari
Beste Sonja,<br />
<br />
Kunziet kun je op verschillende manieren reinigen en opladen. De meest veilige manier is reinigen met wierook, salie of de steen een tijdje op een bedje van Hematiet split leggen. Vervolgens leg je de steen een tijdje op een bedje van Bergkristal split. Je moet Kunziet niet opladen in de zon omdat dan de steen kan gaan verkleuren. Ik hoop dat je hier iets mee kunt. <br />
<br />
Groetjes,<br />
<br />
Martijn
Martijn Antonius
15 Februari
Beste Jessica, <br />
<br />
Je kunt inderdaad met klankschalen stenen reinigen. De frequentie of trilling van de toon herschikt de energie van de steen. Het werkt best wel goed. Er zijn ook Kristallen klankschalen en deze hebben een intensere klank waarbij de Bergkristal een extra opladende werking heeft. <br />
Ik zou zeggen ga het gewoon proberen en voel wat het doet. <br />
<br />
Groetjes,<br />
<br />
Martijn
Jessica Rooze
10 Februari
Beste Martijn,<br />
Ik heb een klankschaal aangeschaft om mijn stenen te reinigen. Ik vind echter niet veel informatie over deze manier van reinigen op het internet. Ben je ermee bekend en betreft dit alleen het reinigen, of laadt de klankschaal de steen ook op?<br />
Alvast dank voor je reactie!<br />
<br />
Vriendelijke groeten,<br />
Jessica.
Sonja
9 Februari
Kunt u mij vertellen hoe ik Kunziet het beste kan ontladen en opladen?
Marlene
27 Januari
Hoi Martijn<br />
Ik draag altijd labradoriet bij me voor de negatieve energie van anderen. Kan het zijn dat als de steen verzadigd is door negatieve energie ik me daardoor minder goed voel of erg vermoeid ben?
Martijn Antonius
27 Januari
Jazeker Marlene, de steen kan dof worden of meer barsten gaan vertonen. Of je voelt het gewoon zelf. Het is dan ook belangrijk om regelmatig de stenen te reinigen / ontladen. Leg je Labradoriet bijvoorbeeld maar eens een nachtje buiten als het lekker regent. Je zult merken dat de steen heel anders aan voelt de dag erna. Je kunt de steen natuurlijk ook op andere manieren reinigen :)
Marlene
27 Januari
Hoi Martijn<br />
Ik draag altijd labradoriet bij me voor de negatieve energie van anderen. Kan het zijn dat als de steen verzadigd is door negatieve energie ik me daardoor minder goed voel of erg vermoeid ben?
Shirley
21 Januari
Hi Martijn,<br />
Ik heb een vraagje. Ik heb vannacht mijn stenen opgeladen door ze in een uur of 2 in een bakje met water te doen, (ik lees hier dat het met bronwater moet en niet met kraanwater, wat ik dus gebruikt heb.) Daarna heb ik ze op laten drogen op een handdoekje voor het raam. Nu kom ik erachter dat mijn Seleniet helemaal dof geworden is... (Ik lees hier nu dus ook dat je deze niet in een bakje met water moet doen...) Mijn vraag is: Wat kan ik nog doen om mijn Seleniet te redden, of is hij zijn krachten niet kwijt? Alvast bedankt!
Martijn Antonius
14 Januari
Beste Esmee, dank je wel voor je vraag. <br />
Naar mijn mening maakt het helemaal niets uit of het bewolkt is of niet voor het opladen van stenen tijdens de volle maan. Ik heb er in ieder geval goede ervaringen mee.
Esmée Tiemens
21 December
Dag Martijn, <br />
Fijne website en heldere informatie. <br />
Wat ik me afvraag is of stenen ook opladen bij volle maan als het bewolkt is. We hebben in Nederland niet altijd een heldere nacht. Gevoelsmatig zeg ik dat het wel invloed heeft ondanks de bewolking, maar minder sterk. Wat is jouw ervaring of gevoel daarbij? <br />
Vriendelijke groet,<br />
Esm&eacute;e
Martijn Antonius
18 Oktober
Beste Meredith, Citrien is inderdaad van nature een zelfreinigende steen. Dat gezegd hebbende het kan natuurlijk nooit kwaad om de steen nog eens te reinigen en op te laden. Citrien kun je wat dat betreft op verschillende manieren reinigen. Bijvoorbeeld door de steen door wierook of salie rook te halen. Door de steen een tijdje op een bedje van Hematietsplit te plaatsen. Het opladen kan inderdaad in het maanlicht of je legt de steen op een bedje van Bergkristalsplit. Ik zou in dit geval doen wat voor jou het beste voelt. <br />
<br />
Je schrijft ook dat je op dit moment niet veel voelt. Misschien is de volgende oefening wel goed. Je gaat zitten met je benen op de grond (niet gekruist). Je houdt de steen ontspannen in je rechterhand. Voel of je energie waarneemt in je lijf, om je lijf. Misschien zie je kleuren of voel het ergens tintelen. Voel je niets, plaats dan de steen in de linkerhand en herhaal de stappen. Neem de tijd om te voelen en zorg dat je ontspannen bent. Meteen na het werk bijvoorbeeld is vaak niet zo&#039;n goed idee. Richt je aandacht op de steen en laat dingen gebeuren. Als je dit regelmatig oefent zul je ook merken dat je steeds makkelijker stenen kunt waarnemen en voelen. <br />
<br />
Warme groet,<br />
<br />
Martijn
Meredith
18 Oktober
Hallo, mijn vraag gaat over Citrien. Ik lees regelmatig dat dit een zelfreinigende steen is. Ik heb recent een citrien hanger aangeschaft maar merk nog niet veel van de werking. Zou ik de hanger moeten reinigen en/ opladen voordat ik het opnieuw gebruik? Is een paar uur achter glas in ( volle) maanlicht leggen een goed idee? Ik vraag me nu af of ik de hanger eerst had moeten opladen.<br />
<br />
Groetjes,
Martijn Antonius
20 September
Beste Andrea, <br />
<br />
Water is inderdaad niet altijd het meest geschikte middel om een steen te reinigen aangezien sommige stenen water heel erg slecht verdragen. Gelukkig zijn er ook andere methoden zoals bijvoorbeeld de steen op een bedje van Hematiet split leggen en daarna opladen met Bergkristal of bijvoorbeeld door de steen met Wierook of Salie te reinigen. <br />
Hoe vaak de steen opgeladen moet worden dat voel je zelf het beste. Daar is niet een standaard antwoord op. Wanneer het bijvoorbeeld niet zo best met je gaat of je verkeerd in een gespannen omgeving dan kan de steen meer spanningen absorberen en eerder verzadigd raken. In dit soort situaties doe je er verstandig aan om de steen wat vaker te reinigen. <br />
<br />
Martijn
Andrea Lourenco Gomes
18 September
Ik heb een azurier aan een ketting.. ik vraag me af hoe ik deze moet reinigen aangezien water niet goed is. Om de hoeveel tijd moet ik deze reinigen? <br />
Groetjes<br />
Andrea
Martijn Antonius
10 September
Dank je wel Ronny! :)
Ronny
10 September
Ik lees mooie dingen en voel een schoon respect van u voor deze schoonheden vd natuur. &lt;br /&gt;&lt;br /&gt;<br />
Wou ik je even zeggen
Martijn Antonius
26 Augustus
Hoi Saskia,<br />
<br />
In principe kan Jade op alle manieren die ik heb beschreven in mijn blog opgeladen en ontladen worden. Waarschijnlijk zijn de bedeltjes van een metaalsoort en zou ik water vermijden. <br />
Een altijd veilige methode is door de armband een tijdje op een bedje van hematiet split te leggen en vervolgens op te laden op een bedje van Bergkristal split. Deze kleine zakjes van Hematiet en Bergkristal zijn vanaf 150 gram ook te koop in de webwinkel. <br />
<br />
Warme groet,<br />
<br />
Martijn
Saskia
26 Augustus
Hoi,Gister heb ik een armband in een doosje gekocht van jade. Eraan zitten een aantal bedeltjes. Hoe kan ik deze het beste reinigen?<br />
<br />
Met vriendelijke groet Saskia.
Martijn Antonius
4 Juni
Beste, dat is niet mijn ervaring. Het maanlicht zorgt er inderdaad voor dat de stenen zich mooi kunnen opladen maar de energie die ze absorberen blijft enige tijd behouden. Ook zonlicht kan voor sommige stenen zeer goed zijn om zich op te laden. Na opgeladen te zijn kunnen de stenen er echt wel weer een tijdje tegen.
Fmj Roemer
31 Maart
Als volle maan is geweest cq afneemt moeten de Stenen dan meteen uit t maanlicht weg ivm de maan dan energie afneemt en ook vd stenen ontneemt weer?<br />
Graag hoor ik van u.<br />
Bvd
Martijn Antonius
17 Februari
Hoi Jiska,<br />
<br />
Excuus voor de veel te late reactie maar er leek iets mis te gaan met de blog reacties. <br />
Na het reinigen (ontladen) van stenen is het inderdaad verstandig om de steen weer op te laden. Dit geldt niet voor elke steen zoals bijvoorbeeld Bergkristal of Citrien. Dit zijn stenen die zichzelf vaak voldoende opladen en reinigen. <br />
Hoe je de stenen na het reinigen oplaad is een beetje afhankelijk van het type steen. Over het algemeen doet zonlicht wonderen maar sommige stenen kunnen door het zonlicht verkleuren of lichter worden zoals bijvoorbeeld Amethist en dat is vaak niet wat we willen. Een steen een nachtje in de volle maan leggen werkt voor vrijwel alle stenen. Je kunt de steen ook een tijdje in de grond stoppen. Dit is voor vele stenen een hele fijne manier. Je moet alleen wel goed weten waar je de steen in de grond hebt gestopt :)<br />
<br />
Mocht je vragen hebben over hoe bepaalde stenen opgeladen kunnen worden dan kun je me het beste even een mailtje sturen op [email protected]. Ik beloof je dat ik dan wat sneller reageer :) <br />
<br />
Warme groet,<br />
<br />
Martijn <br />
Bep de Bruijn
17 Februari
Prachtige stenen en een duidelijke website. Ga alles eens op mijn gemak bekijken en een mooie uitzoeken
Diana Martens
6 Maart
Hoi Martijn<br />
Zo juist heb ik je website bekeken, hij ziet er erg mooi uit. De informatie betreffende de stenen is duidelijk en uitgebreid. Mijn complimenten!
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »