Hartchakra - 4de Chakra of Anahata Chakra

Betekenis: liefde geven en ontvangen. Het Hartchakra heeft te maken met liefde, aardig zijn en affectie.

Betekenis: Liefde geven en ontvangen

 

De vierde chakra is de Hartchakra. Je Hartchakra heeft alles te maken met verbinding en liefde. Iemand die vaak met de aandacht bij het hartchakra is voelt compassie, blijheid en tevredenheid. Vanuit ons hart vormen we families, ervaren we onze zielsverwanten en voelen we liefde voor kinderen. Een Hartchakra die in balans is stelt je in staat om je vanuit liefde te verbinden met jezelf, anderen en je omgeving. De Hartchakra heeft lucht als element en de kleur groen.

Waar zit je Hartchakra?

Je Hartchakra zit in je hartstreek, middenin onze borstkas en ligt dus dichtbij het fysieke hart. Je Hartchakra is het middelpunt van je lichaam en verbindt je onderste drie en bovenste drie chakra’s met elkaar. Je hartchakra is het middelpunt van je lichaam en is je liefdescentrum.

Je Hartchakra staat voor passie, compassie, geluk en liefde. Ook staat het voor de verbinding en liefde met jezelf (zelfliefde) en met anderen. Als je Hartchakra in balans is, versterkt dit gezonde andere chakra’s. Het element lucht staat voor ademhaling en beweging. Denk maar aan de uitdrukking: ‘je hart luchten’.  Wanneer de energie in dit chakra stroomt, stroomt je zelfliefde en kun je je openstellen voor het leven.

Hartchakra in balans

Als de energie in je Hartchakra goed stroomt heb je compassie voor jezelf en voor anderen (niet te verwarren met medelijden). Compassie vraagt een bepaald bewustzijn en begrip van iemands lijden, net als het verlangen om diegene te helpen. Een hartchakra in evenwicht stelt je in staat om liefde en intimiteit met elkaar te verbinden. Als we ons hart kunnen openen voor onszelf, anderen en alles om ons heen, creëren we verbinding. Verbinding maken met anderen voelt voor jou veilig en verreikend. Je kunt je kwetsbaar opstellen en zacht zijn voor jezelf en anderen. Ook voel jij je niet makkelijk gekwetst. Je kunt mensen vergeven en je handelt vanuit vertrouwen en compassie. Door je hart te openen ontwikkel je tegelijkertijd je intuïtie. Zo kun je voelen wat je lichaam aan je hoofd vertelt en andersom.

Bij een goed stromende Hartchakra zijn je vrouwelijkheid en mannelijkheid goed in balans. Hierdoor zijn we niet langer buiten onszelf op zoek naar onze ‘ontbrekende helft’. Alle mensen hebben zowel mannelijke als vrouwelijke energie. [Mannelijke energie staat onder andere voor het maken van keuzes, dingen regelen, logisch redeneren, dingen oplossen en plannen. Vrouwelijke energie staat in contact met gevoelens, leeft in het moment, zoekt de verbinding, gaat goed om met verandering (flow van het leven), durft zich over te geven en staat open voor nieuwe ervaringen.]

Hartchakra uit balans

Als jouw Hartchakra uit balans is kan dat zich uiten in: angst voor afwijzing, verlies van vertrouwen, jaloezie, woede en angst voor eenzaamheid. Blokkades ontstaan meestal door te intense liefde, het gevoel de liefde van een ander niet waard te zijn (gebrek aan zelfliefde) en zelfmedelijden. Disbalans in de mannelijke energie kan zich uiten in misplaatste dominantie, te rationeel zijn, niet volledig kunnen liefhebben en verbinden en niet kunnen ontspannen. Disbalans in vrouwelijke energie kan zich uiten in niet voor jezelf op kunnen komen, jezelf wegcijferen, niet kunnen loslaten, geen beslissingen kunnen nemen en meegesleept worden door je emoties.  

Verbonden met het fysieke lichaam

Fysiek kan de Hartchakra invloed hebben op het hart, je bloed en bloedsomloop, huid, handen, longen en de borstkas en bovenrug. Problemen in deze chakra uiten zich voornamelijk door hartaandoeningen, longaandoeningen, huidklachten, problemen met borsten, bovenrug- en schouders en een slechte bloedcirculatie.

Kleur Hartchakra

Je Hartchakra heeft de kleur groen. De groene kleur staat voor groei en de liefde die we nodig hebben om te groeien in wie we zijn.

Corresponderende sterrenbeelden

Passende stenen

Elke edelsteen heeft een eigen trillingsfrequentie. Net als dat woorden, gevoelens, gedachten en emoties (en eigenlijk alles in ons en buiten ons) een eigen energie en eigen trillingsfrequentie hebben, hebben onze Chakra’s dat ook. De energie van deze edelstenen resoneert met de energie van de Hartchakra, en helpen je hierdoor bij het openen van deze chakra, bijvoorbeeld door ermee te mediteren en je (in gedachten) te verbinden met de energie van de steen.