Keelchakra - 5de Chakra of Visuddha Chakra

Betekenis: jezelf kunnen uiten Het Keelchakra heeft te maken met zelfexpressie en jezelf vrij kunnen uitdrukken.

Betekenis: jezelf kunnen uiten

De vijfde chakra is de Keelchakra. Dit energiecentrum staat voor communicatie, jezelf laten horen. Communicatie naar jezelf en met anderen. Vanuit dit gebied geven wij gehoor aan onszelf en aan anderen. Alles wat we voelen, zien en denken heeft een effect op ons. We mogen ons volledig uitspreken, want alles wat onuitgesproken is kan blijven hangen.

De meesten geloven dat de Keelchakra gaat over het spreken van je waarheid, maar dat is niet waar,  daar hangt het eerste chakra mee samen. Je Keelchakra, het vijfde chakra, bevindt zich tussen het hart en het derde oog. De Keelchakra gaat over het uiten van je hart. Als je dat doet is je stem een helende tool. Ook is de Keelchakra de stem van intuïtie, om wijsheid van je hogere zelf of de gidsen waarmee je verbonden bent te kunnen channelen. De meeste mensen hebben op een gegeven moment ervaren dat ze dingen zeggen die lijken te komen uit een hoger begrip of wijsheid. Wanneer het ego wordt getriggerd, spreken we vanuit de lagere chakra’s en trilt ons verleden (wonden, conflicten en trauma’s) in onze woorden. Door vanuit je hart te leren spreken, genees jij je verleden.

De waarheid spreken vanuit liefde, vanuit je hart spreken, brengt dit chakra helemaal in balans. Vraag jezelf bij alles af: ”Wat zou liefde doen”? En handel daarnaar. Spreek liefdevol tegen jezelf, geef jezelf liefdevolle woorden. Spreek liefdevol tegen en over anderen, voordat je ze veroordeelt. De Keelchakra heeft de kleur blauw en hoort bij het element ether.

Waar zit je Keelchakra?

Je keelchakra bevindt zich in je keel, bij je strottenhoofd en schildklier. Dit chakra is verbonden met zelfexpressie, het uiten van jezelf door je stem te gebruiken (jezelf laten zien zoals je bent).

Waar staat de Keelchakra voor?

Dit chakra staat voor het uitdrukken van je hart en je woorden vanuit liefde speken. Wat je zegt is een uitdrukking van je hart en mededogen. Je stem is een helende tool. Het gaat om communicatie, naar jezelf en naar anderen. Geef gehoor aan jezelf, met alles wat je voelt, ziet en denkt. Spreek je volledig uit (vanuit liefde, niet vanuit angst). En laat niets onuitgesproken. Geef aan wat je nodig hebt, durf voor jezelf op te komen en neem verantwoordelijkheid voor je gedrag en persoonlijke behoeften.

Keelchakra in balans

Iemand waarbij dit chakra goed actief is, is in staat zichzelf uit te drukken op alle vlakken. Niet alleen naar anderen, maar ook naar jezelf toe. We voelen wat er in ons omgaat en we spreken dat uit. Je spreekt vanuit wijsheid. Je kunt goed voor jezelf opkomen en je grenzen aangeven. Je kan goed voor jezelf kiezen om rust te nemen. Je kunt je waarheid spreken, over dat wat je belangrijk vindt en wilt in het leven. Je kunt je sterke en zwakke punten zonder problemen uitdrukken. Je ziet de positieve aspecten van jezelf en van anderen en je kunt dit waarderen. Je kunt goed naar anderen luisteren en je hoort tussen de regels door wat er daadwerkelijk gezegd wordt. We zijn sympathiek, gewetensvol en kunnen het grotere plaatje zien.

Keelchakra uit balans

Dit chakra raakt uit balans als je het moeilijk vindt om je eigen waarheid te spreken. Je hebt angst dat anderen je niet willen horen of negatief beoordelen, waardoor je je steeds meer op de achtergrond gaat begeven. Je kunt je hierdoor heel stil houden en weinig uiten. Je vindt het moeilijk om jezelf te uiten, en durft niet goed te vertellen wat er in je omgaat. Ook kun je bang zijn, omdat de waarheid jezelf en anderen mogelijk pijn doet. Je kunt je hierdoor steeds meer afsluiten, en je vertrouwt niet op je innerlijke stem en waarheid.

Het kan ook zijn dat je juist heel veel waarheid uitspreekt, waardoor je bot of harteloos overkomt. Ook kan je het gevoel hebben dat niemand je hoort. Je kan teveel gaan praten en onderbreekt anderen waardoor je rationeel overkomt, en zit dan teveel in je hoofd. Ook kan je heel druk en snel gaan praten, waardoor je lastig te volgen bent.

Verbonden met het fysieke lichaam

Als jouw Keelchakra uit balans is kun je op een fysiek niveau problemen krijgen met je keel, denk aan een keelontsteking, hoesten, verkoudheid of problemen met je ademhaling. Problemen met de oren, kaken of mond (stembanden, tanden, tandvlees) kunnen ook opkomen. Ook de schildklier kan opspelen.

Kleur Keelchakra

Je Keelchakra heeft de kleur blauw. Blauw staat voor puurheid en het spreken van de eerlijke waarheid.

Corresponderende sterrenbeelden

Passende stenen

Elke edelsteen heeft een eigen trillingsfrequentie. Net als dat woorden, gevoelens, gedachten en emoties (en eigenlijk alles in ons en buiten ons) een eigen energie en eigen trillingsfrequentie hebben, hebben onze chakra’s dat ook. De energie van deze edelstenen resoneren met de energie van de Keelchakra, en helpen je hierdoor bij het openen van deze chakra, bijvoorbeeld door ermee te mediteren en je (in gedachten) te verbinden met de energie van de steen.