Kruinchakra - 7de Chakra of Sahasrara Chakra

Betekenis: spirituele groei. Het Kruinchakra is de verbinding met het kosmische bewustzijn, oftewel het universum. Het Kruinchakra verbindt onze fysieke, emotionele, mentale en spirituele bewustzijnslagen binnen in ons tot een geheel.

Betekenis: spirituele groei

De zevende hoofdchakra is de Kruinchakra. Dit chakra is de verbinding met het Kosmische bewustzijn, ofwel het universum. Het Kruinchakra verbindt ons fysieke, emotionele, mentale en spirituele niveau binnen in ons tot een geheel. Dit zijn de vier bewustzijnslagen (fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel). Als dit chakra goed geopend is, ervaar je dat alles één is en dat er meer is dan de fysieke wereld en dat wat je kunt zien. Je voelt je over het algemeen ontspannen en in harmonie met wat er is, je hebt een positieve kijk op het leven. Je voelt je dankbaar en in aanvaarding met wat het leven jou brengt. Je kunt op een volwassen manier omgaan met de moeilijkheden en uitdagingen van het leven en je weet dat je áltijd, ook al kun je het niet zien, wordt gesteund en dat je nooit alleen bent. Je bent altijd omringt met liefde.

Als je Kruinchakra zich ontwikkelt en opent, kan dat soms lijken op een midlife crisis. Mensen worden wakker geschud en voelen zich opeens meer met het spirituele en met anderen verbonden. Ook voelen ze zich vaak meer verbonden met de wereld om zich heen. Grote, belangrijke levensvragen komen omhoog en we gaan op zoek naar antwoorden.

Waar zit je Kruinchakra?

Je Kruinchakra bevindt zich boven op je hoofd, op je kruin. Als je je duimen in je oren doet en vervolgens de wijsvingers naar elkaar toe brengt net boven je hoofd, dan is dat de plaats waar het Kruinchakra zich bevindt. In tegenstelling tot de andere chakra’s bevindt dit chakra zich zowel binnen als buiten ons lichaam.

Waar staat je Kruinchakra voor?

Dit chakra staat voor verbinding met het grotere geheel, het kosmisch bewustzijn. Compleet in balans zijn, dat is wat je het liefste wilt. In deze ideale situatie ervaar je eenheid met jezelf en je omgeving. Je hebt geen (voor)oordelen meer en geen verwachtingen; je accepteert volledig ‘dat wat is’. Je leeft in harmonie met het universum.

Kruinchakra in balans

Iemand waarbij dit chakra in balans is, voelt zich verbonden op alle niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel zullen voelen als één. Je kunt genieten van de ‘aardse’ zaken, maar je weet ook dat er zoveel meer (belangrijker) is. Om dit chakra volledig te laten open, moet je veel (durven) loslaten. Maar ook juist goed voor alle andere chakra’s zorgen en openen. Zo ben je goed geaard.

De Kruinchakra openen geeft je de mogelijkheid om diverse inzichten te ontvangen van diepere dimensies. Je kunt tevens het leven accepteren zoals het is en het helpt je om je naasten meer en meer te begrijpen. Uiteindelijk gaat het je helpen om jezelf en het universum te vertrouwen.

Je staat in verbinding met de universele energie, je voelt je rustig, hebt vertrouwen, en weet dat alles deel uit maakt van het grotere geheel. Je voelt je compleet en bent verbonden met je hogere zelf. Deze verbinding helpt je om je verbonden te voelen met alles en iedereen om je heen, waardoor je geen afscheiding meer voelt van de rest van de wereld en het universum. Je voelt een innerlijke rust en die wordt niet gauw verstoord. Veel emoties of situaties kunnen langskomen, maar jij blijft gelijkmoedig binnen alles. Je weet dat er meer is dan dat je ziet en voelt, en kunt de kracht binnen in jezelf voelen. Je accepteert het leven zoals het is en weet dat je bent waar je moet zijn. Ook kun je goed afstemmen op de ‘flow’ van het leven.

Kruinchakra uit balans

Als jouw Kruinchakra uit balans is, kan je je niet verbinden met de kosmische energie. Hierdoor kun je je lusteloos voelen en een gebrek aan energie en vertrouwen hebben in het grotere geheel. Het kan voelen alsof we weg willen rennen van onszelf. Wat we diep van binnen weten negeren we, en we luisteren niet naar onze innerlijke stem. We kunnen hierdoor bijvoorbeeld telkens weer met bepaalde mensen blijven afspreken, terwijl dit niet voor ons werkt. Ook kunnen we niet goed zorgen voor ons lichaam, waardoor we voor ongezond eten kiezen. Ook kunnen we alles wat met spiritualiteit te maken heeft blokkeren en negeren. Dit kan zich uiten in psychische klachten. Je kunt last hebben van angsten, hysterie, waanbeelden, angst om iemand te verliezen, en je kunt klachten krijgen met het centrale zenuwstelsel of de hersenen.

Verbonden met het fysieke lichaam

De Kruinchakra hangt fysiek samen met je voorhoofd, je ogen, je oren en je voorhoofdholtes. Als je Kruinchakra niet in balans is kun je bijvoorbeeld hoofdpijn of lichte duizeligheid ervaren.

Kleur Kruinchakra

Je Kruinchakra heeft de kleur violet. Deze kleur staat voor transformeren en openstellen voor andere dimensies. Het is het centrum van vertrouwen, toewijding, inspiratie en positiviteit. Vanuit dit chakra leggen we een diepe verbinding met onszelf en een grotere universele energie.

Corresponderende sterrenbeelden

Passende stenen

Elke edelsteen heeft een eigen trillingsfrequentie. Net als dat woorden, gevoelens, gedachten en emoties (en eigenlijk alles in ons en buiten ons) een eigen energie en eigen trillingsfrequentie hebben, hebben onze chakra’s dat ook. De energie van deze edelstenen resoneren met de energie van je Kruinchakra, en helpen je hierdoor bij het openen van deze chakra, bijvoorbeeld door ermee te mediteren en je (in gedachten) te verbinden met de energie van de steen.