Sacraalchakra - 2de Chakra of Swadhisthana Chakra

Betekenis: in flow zijn Het Sacraalchakra staat voor beweging, verandering en creatie.

Betekenis: in flow zijn

De tweede chakra is je Sacraalchakra en dit energiecentrum staat voor beweging en creatieve energie. Deze chakra is hét centrum van plezier, genot en passie. Het verbindt jouw met je emoties, je sensualiteit/seksualiteit en de manier waarop jij je met anderen verbindt. Als je energie goed stroomt in je tweede chakra dan voel je je creatief, vrij en heb je zelfvertrouwen. Je durft te voelen, je emoties te uiten en te genieten. De Sacraalchakra heeft water als element en de kleur oranje. Water is een element dat alles vloeibaar maakt en laat stromen (ofwel in beweging zet).

Waar zit je sacraalchakra?

De tweede chakra bevindt zich net onder je navel precies tussen je heupen (ter hoogte van het heiligbeen).

Sacraalchakra in balans

Als je Sacraalchakra in balans is dan zit je vol levenskracht, passie en creativiteit. Emotioneel en creatief voel jij je in balans, ongeacht de omstandigheden. Deze chakra wordt gestuurd door passie en geeft een liefde voor het leven dat uit jezelf komt, zonder dat je afhankelijk bent van bepaalde positieve of negatieve ervaringen.

Als de energie goed stroomt, kun je ook je emoties laten stromen. Je bent in staat alle emoties volledig te ervaren, zonder voorbehoud, omdat deze niet afhankelijk is van de ervaring. Je voelt je vrij. Je kunt het leven volledig ervaren, hebt intense piekmomenten en kunt goed genieten. Ook pijn en kwelling kun je volledig toelaten, omdat dit nou eenmaal bij het leven hoort. Je neemt je emoties waar, laat ze door je heen stromen en blijft nieuwsgierig en avontuurlijk in het proces. Je jaagt niet op plezier en gaat pijn niet uit de weg. Je accepteert het leven en anderen zoals ze zijn.

Je hebt een diepe en bewuste acceptatie van je natuurlijke behoeften en verlangens en je onderdrukt ze niet (vanuit bijvoorbeeld schuld of schaamte) en geeft er niet teveel aandacht aan. Je zit lekker in je vel, wat in feite betekent dat jouw energie lekker in jouw lichaam zit.

Sacraalchakra uit balans

Als de energie in de Sacraalchakra niet goed stroomt, kun je emotioneel of seksueel onzeker zijn. Ook kunnen je schuldgevoelens en gevoelens van schaamte omhoog komen. Een energietekort in je Sacraalchakra kan zorgen voor een compleet gebrek aan beweging, zoals een laag libido, afgesloten zijn van je emoties en geen echte verbinding met anderen kunnen aangaan. Je ontzegt jezelf plezier en hebt moeite jezelf en anderen te vertrouwen. Je hebt emotionele uitbarstingen, omdat je emoties wegstopt (negeert) of omdat je je hiervoor afsluit. Je hebt het gevoel dat je emoties jou regeren, in plaats van andersom. Op het gebied van seksualiteit komen veel extremen voor, zoals een overmatige behoefte aan seks of juist het totale gebrek hieraan.

Verbonden met het fysieke lichaam

Fysiek kunnen blokkades in de tweede chakra zich uiten als problemen met de geslachtsorganen, het bekkengebied, nieren, de bloedsomloop en de waterhuishouding. Ziekten gerelateerd aan dit chakra zijn verslavingen, problemen aan de milt of urinewegen en problemen aan de voortplantingsorganen. Bij vrouwen kan dit problemen geven bij de eierstokken, de baarmoeder of menstruatieklachten

Kleur Sacraalchakra

Je Sacraalchakra heeft de kleur oranje, een lichte en vrolijke kleur. Deze kleur helpt je om te openen, zodat alle gevoelens gevoeld en geuit kunnen worden. De kleur stelt je gerust en zorgt ervoor dat je kan en wilt delen met anderen. De kleur helpt met het creëren van verbinding met anderen en het helpt om zwaarmoedigheid te verminderen. Ook staat de kleur voor nieuwsgierigheid.

 

Corresponderende sterrenbeelden

Passende stenen

Elke edelsteen heeft een eigen trillingsfrequentie. Net als dat woorden, gevoelens, gedachten en emoties (en eigenlijk alles in ons en buiten ons) een eigen energie en eigen trillingsfrequentie hebben, hebben onze chakra’s dat ook. De energie van deze edelstenen komen overeen met de energie van de Sacraalchakra. Hierdoor helpen de stenen jou bij het openen van deze chakra, bijvoorbeeld door ermee te mediteren en je (in gedachten) te verbinden met de energie van de steen.