Voorhoofdchakra - 6de Chakra of Ajna Chakra

Betekenis: intuïtie en innerlijk weten. De zesde chakra is de derde oog chakra, ook wel de Voorhoofdchakra genoemd. Dit is het centrum van je intuïtie; je innerlijke weten ofwel je extra zintuigen.

Betekenis: intuïtie en innerlijk weten

De zesde chakra is de derde oog chakra, ook wel het Voorhoofdchakra genoemd. Deze is verbonden met het derde oog, ook wel je innerlijke oog genoemd. Dit is het centrum van je intuïtie; je innerlijke weten ofwel je extra zintuigen. Dit chakra wordt daarom ook wel ons ‘zesde’ zintuig genoemd. Met dit chakra kunnen we ‘zien’ wat onze ogen niet kunnen zien, door te voelen en een diep innerlijk weten. Als je energie goed stroomt in de zesde chakra dan durf je te vertrouwen op je gevoel en intuïtie. Het derde oog chakra heeft water als element en de kleur indigo/paars

Waar zit je derde oog chakra?

Je derde oog chakra bevindt zich in je voorhoofd, tussen je wenkbrauwen. Fysiek is dit chakra direct verbonden met de pijnappelklier, die zich in het midden van je hoofd bevindt (dus niet in je voorhoofd zelf). De pijnappelklier is een belangrijke sensorische ontvanger van informatie (energie). We hebben nog zoveel meer zintuigen dan de vijf die ons geleerd zijn op school. De pijnappelklier kan informatie verzenden en ontvangen van de kosmos. Je intentie speelt een belangrijke rol in wat je uitzendt en wat je ontvangt.

Waar staat het derde oog chakra voor?

Dit chakra staat voor het centrum van intuïtie, je innerlijke oog. Met dit chakra kunnen we zien wat onze ogen niet kunnen zien, het geeft ons inzichten. We zien dan met wat we voelen en wat we diep van binnen weten. Dit chakra wordt daarom ook wel ons ‘zesde’ zintuig genoemd. Het chakra opent de deur naar de innerlijke (extra) zintuigen en verbindt je eerst met je onbewuste zelf en van daaruit steeds meer met je Hogere Zelf. Je gaat dan meer en meer leven vanuit je eigen intentie en intuïtie.

Derde oog chakra in balans

Als je derde oog chakra in balans is durf je te vertrouwen op je intuïtie en kun je dingen aanvoelen. Je kunt aanvoelen wat er gaat gebeuren of je voelt anderen aan. We kunnen hierdoor opeens inzichten krijgen en snappen hoe we deze inzichten en ervaringen kunnen gebruiken voor de stappen die we gaan zetten. Wanneer dit chakra in balans is, weet je waar je naar toe wilt en je hebt ‘helder voor ogen’ wat je wilt in het leven. Je kunt dingen goed en soms zelfs letterlijk voor je zien. Dit helpt je om je dromen en doelen te verwezenlijken. Doordat je intuïtie open staat en werkt, voel je veel energieën. Maar toch slaag je erin om in balans te blijven en te voelen wat klopt. Je kunt keuzes maken vanuit je intuïtie, maar ook vanuit de wijsheid die je vergaart hebt gedurende het leven. Al jouw ervaringen komen van toepassing bij dit chakra. Met behulp van je intuïtie kun je namelijk voorbij je ego kijken en daarom kun je veel meer zien dan met je twee fysieke ogen.

Derde oog chakra uit balans

Wanneer dit chakra nog niet volledig geopend is, kun je vaak veel ideeën hebben, maar het uitvoeren daarvan lukt niet of je stelt het uit. De creativiteit stroomt dus wel. Dit kan te maken hebben met een opvatting over jezelf. Dat je denkt dat je niet goed genoeg bent om al die plannen of ideeën uit te voeren. Je kunt gaan over-analyseren en bekijkt alles meer vanuit je ratio dan je intuïtie. Situaties lijken dus meer vertroebeld, je ziet het niet meer helder.

Je vindt het lastig om je te focussen. Het grotere plaatje lijkt soms heel onduidelijk of ver weg. Het kan ook zijn dat je je meer in een soort dromenland gaat bevinden. Je hebt niet meer voor ogen wat de realiteit is en wat niet. Je problemen kunnen veel groter worden dan dat ze eigenlijk zijn en je kan er niet meer doorheen kijken. Soms kan het zelfs zo zijn dat je al het spirituele waar je normaal mee bezig bent, van je af aan het duwen bent.

Verbonden met het fysieke lichaam

Het derde oog chakra hangt fysiek samen met de ogen en voorhoofd- en bijholten. Hoofdpijnen of voorhoofdholte-ontstekingen kunnen voortkomen uit een onbalans in dit chakra. Ook kan een onbalans invloed hebben op de neus en de kleine hersenen.

Kleur derde oog chakra

Je derde oog chakra heeft de kleur indigo/paars. Deze kleur staat voor intuïtieve waarneming, innerlijke wijsheid en een hoger spiritueel bewustzijn.
 

Corresponderende sterrenbeelden

Passende stenen

Elke edelsteen heeft een eigen trillingsfrequentie. Net als dat woorden, gevoelens, gedachten en emoties (en eigenlijk alles in ons en buiten ons) een eigen energie en eigen trillingsfrequentie hebben, hebben onze chakra’s dat ook. De energie van deze edelstenen resoneren met de energie van de derde oog chakra, en helpen je hierdoor bij het openen van deze chakra, bijvoorbeeld door ermee te mediteren en je (in gedachten) te verbinden met de energie van de steen.