Wortelchakra - 1ste Chakra of Muladhara Chakra

Betekenis: Ik weet wie ik ben en wat ik wil. Het Wortelchakra staat voor stabiliteit, fundament en vertrouwen. Het zijn. Het stimuleert drijfveren die met overleven samenhangen.

Betekenis: Ik weet wie ik ben en wat ik wil

 

De eerste chakra is Muladhara, wat in het Sanskriet wortel betekent. Vandaar dat we dit chakra ook wel de Wortelchakra noemen. Dit energiecentrum staat voor onze basisbehoeften, namelijk overleving en zekerheid. Het is onze verbinding met de fysieke wereld. Als je energie goed stroomt in de eerste chakra dan voel je je geaard, stabiel, veilig en goed verbonden met je fysieke lichaam. Je staat stevig in je schoenen. Een goed actief Wortelchakra creëert vertrouwen en een gevoel van veiligheid. Vertrouwen in jezelf, de mensen en de wereld om je heen. Het chakra laat je ook jouw ruimte innemen: Ik ben belangrijk, ik mag er zijn. De Wortelchakra heeft aarde als element en de kleur vuurrood. Aarden helpt je in het nu te blijven en je dromen (sneller) te manifesteren. Als de energie goed stroomt in deze chakra komt er meer energie vrij voor het leven van jouw keuze.

Waar zit je Wortelchakra?

Je Wortelchakra bevindt zich aan de onderkant van je ruggengraat in de bekkenbodem. Dit chakra ligt dus letterlijk bij je wortels. Onze levensenergie (ook wel Chi of Kundalini energie genoemd) stijgt namelijk op vanuit ons bekkenbodem en beweegt omhoog via de ruggengraat. Je Wortelchakra zelf is naar beneden, richting de aarde, gericht. Dit chakra haalt letterlijk energie uit het magnetische veld in het hart van de aarde. Deze energie stijgt op via de voetchakra’s en benen en geeft een aardende energie aan het bloed en weefsel in het lichaam. De voetchakra’s zorgen voor het doorgeven van de aarde energie en het laten weglopen van negatieve energie.

Wortelchakra in balans

Iemand waarbij dit chakra goed actief is, voelt zich tevreden, is stabiel en gelooft in zijn innerlijke kracht. Je kunt je makkelijk gronden en je hebt vertrouwen in jezelf en de omgeving. Ook ga je bewust om met jouw lichaam en weet jij wat jouw lichaam nodig heeft. Dit kan gezonde voeding zijn, maar ook beweging. Je voelt je verbonden met de aarde en je bent praktisch ingesteld. Een actief Wortelchakra creëert vertrouwen en een gevoel van veiligheid. Vertrouwen in jezelf, de mensen en de wereld om je heen. Het chakra laat je ook jouw ruimte innemen: Ik ben belangrijk, ik mag er zijn. Het is dus belangrijk dat de energie goed door je Wortelchakra stroomt, want het is de basis van de chakra’s. En daarbij beïnvloeden chakra’s onze geestelijke en lichamelijke processen.

Wortelchakra uit balans

Als jouw Wortelchakra uit balans is, kun je je angstig en rusteloos voelen. Je hebt geen vertrouwen in jezelf en in je lichaam. Disbalans kan ervoor zorgen dat je een grote gebondenheid aan materie ervaart, of kan juist een afwijzing daarvan veroorzaken. Je vindt grenzen aangeven lastig en je bent op zoek naar veel zekerheid. Je voelt een afwijzing van jezelf en van het leven, je voelt je niet geaard en kunt haat of agressie naar anderen ervaren. Als je wortelchakra té actief is dan ervaar je dat je materialistischer, traag en hebzuchtig bent. Is het juist omgekeerd en is je chakra inactief? Dan voel je je angstig, gehaast en nerveus. Is een Wortelchakra volledig gesloten dan voel je je krachteloos en ontevreden. Dit gaat gepaard met fysieke klachten in je onderrug, botten, benen of darmen.

Verbonden met het fysieke lichaam

De Wortelchakra hangt fysiek samen met de wervelkolom, nieren, bijnieren en de cortisolproductie. Ziekten die gerelateerd zijn aan deze chakra hangen samen met klachten in je onderrug, blaas, prostaat, darmen, botten, bekken, benen en heupen.

Kleur wortelchakra

Je Wortelchakra heeft de kleur rood en deze chakra heeft een zeer dichte vibratie. De rode kleur kan je herleiden naar het fysieke lichaam, zoals de spieren. Ook kan je dit herleiden naar de aarde. Vaak wordt de energie van moeder aarde geassocieerd met de kleur rood. De kleur rood staat ook voor passie, agressie, energie, activiteit, warmte en liefde.

 

Corresponderende sterrenbeelden

Passende stenen

Elke edelsteen heeft een eigen trillingsfrequentie. Net als dat woorden, gevoelens, gedachten en emoties (en eigenlijk alles in ons en buiten ons) een eigen energie en eigen trillingsfrequentie hebben, hebben onze chakra’s dat ook. De energie van deze edelstenen resoneren met de energie van de Wortelchakra, en helpen je hierdoor bij het openen van deze chakra, bijvoorbeeld door ermee te mediteren en je (in gedachten) te verbinden met de energie van de steen.