Zonnevlechtchakra - 3de Chakra of Manipura Chakra

Betekenis: Je innerlijk vuur De Zonnevlechtchakra staat voor je innerlijk vuur, je daadkracht, doelbewustheid en ondernemendheid.

Betekenis: je innerlijk vuur

 

De derde chakra is de Zonnevlechtchakra, ook wel Manipura (stad van juwelen) in het Sanskriet genoemd. Dit chakra is de belangrijkste plek voor het opslaan van energie. Een onbalans uit zich daarom vaak eerst via de zonnevlecht. Dit energiecentrum staat voor je innerlijke vuur. Bij een goede actieve Zonnevlechtchakra voel je je vol energie. Deze chakra brengt zelfverzekerdheid, passie en wilskracht. De Zonnevlechtchakra heeft vuur als element en de kleur geel.

Waar zit je zonnevlechtchakra?

Ons derde chakra bevindt zich qua hoogte net iets boven de navel en dan meer naar binnen in onze buik. Dit chakra is dus ook goed verbonden met onze spijsvertering. Dit chakra zorgt voor het onderhouden van energie, het verhogen van je energielevel en het zorgt ervoor dat de energie zich kan verspreiden door ons lichaam.

Zonnevlechtchakra in balans

Als deze chakra in balans is, kun je op fysiek niveau merken dat je spijsvertering soepel gaat. Jouw innerlijk vuur werkt goed en de voeding die je tot je neemt wordt zonder problemen verteerd. Je hebt veel wilskracht en maakt makkelijk beslissingen. Je bent zelfbewust en vanuit die bewustwording kloppen de keuzes die je maakt. Ook accepteer en erken je jezelf, waardoor je innerlijke kracht volledig tot zijn recht komt. Uitdagingen ga je aan omdat je je bewust bent van je kracht. Je kunt jouw energie dus omzetten in daden.

Zonnevlechtchakra uit balans

Als dit chakra uit balans is, ben je bang voor veranderingen en blijf je in de comfortzone. Zo heb je een gevoel van bescherming. Dit uit zich niet alleen in fysieke situaties maar ook mentaal. Als je constant tegen jezelf blijft zeggen dat je ‘het toch niet kunt’, wordt de stap om het echt te doen, steeds groter. Je kunt je onzeker voelen, bent makkelijk te manipuleren en je hebt weinig discipline. Ook kun je je erg druk maken om wat andere mensen van jou denken. Je bent bang dat ze jou niet goed genoeg vinden en daarom zoek je goedkeuring van buitenaf. Eigenlijk bekritiseer en beoordeel je jezelf en daarmee wijs je jezelf af. Jouw zonnevlecht raakt hierdoor uit balans en je wilskracht wordt verzwakt.

Soms kan deze chakra ook teveel energie hebben. Dit kun je herkennen aan maagzuur, letterlijk het vuur wat omhoog komt. Op een ander level kun je merken dat je fel of agressief wordt naar anderen of je maakt veel ruzie.

Verbonden met het fysieke lichaam

De Zonnevlechtchakra hangt fysiek samen met de spijsvertering. Als dit chakra niet in balans is kun problemen ervaren met alles wat met de spijsvertering te maken heeft. Denk maar aan de lever, de maag, gal, constipatie of juist diarree. Jouw innerlijke vuur ‘brandt’ niet hard genoeg om jouw lichaam te ondersteunen bij deze processen. 

Kleur Zonnevlechtchakra

Je Zonnevlechtchakra heeft de kleur geel. Geel staat in teken van zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde. Daarnaast symboliseert geel de zon en vuur.

Corresponderende sterrenbeelden

Passende stenen

Elke edelsteen heeft een eigen trillingsfrequentie. Net als dat woorden, gevoelens, gedachten en emoties (en eigenlijk alles in ons en buiten ons) een eigen energie en eigen trillingsfrequentie hebben, hebben onze chakra’s dat ook. De energie van deze edelstenen resoneren met de energie van de Zonnevlechtchakra en helpen je hierdoor bij het openen van deze chakra, bijvoorbeeld door ermee te mediteren en je (in gedachten) te verbinden met de energie van de steen.