Barnsteen

Barnsteen of Amber is een fossiel hars. Maakt vrolijk en heeft een sterke beschermende en reinigende werking. Heeft sterke helende eigenschappen.

Informatie en werking

Strikt genomen is Barnsteen geen steen maar een fossiele hars afkomstig van naaldbomen. De hars is miljoenen jaren geleden uit de bomen gedropen en daarna versteend. Barnsteen wordt ook wel Amber genoemd en is meestal mooi warmgeel tot donkerrood gekleurd. Er zijn ook varianten van groen-, blauw- of zelfs zwartgekleurde Barnsteen. Soms heeft Barnsteen fantastisch mooie insluitsels van planten en insecten die miljoenen jaar oud zijn. Alsof je naar een foto kijkt uit een ver verleden. 

Barnsteen wordt veel in het Oostzee gebied gevonden en is ongeveer 40-50 miljoen jaar oud. In Polen en Denemarken spoelt het vaak aan op het strand maar ook op de Waddeneilanden worden regelmatig stukjes Barnsteen gevonden. Er is ook nog een jongere variant van Barnsteen op de markt en dit noemt met Kopal. Deze Barnsteen soort is relatief jong en ongeveer 2 miljoen jaar oud of jonger. Het is niet altijd makkelijk te herkennen maar over het algemeen is Kopal wat zachter en vettiger dan de oudere Barnsteen. 

De mooiste Barnsteen is de warmgele doorzichtige Barnsteen. Een kostbaar product en dit wordt dan ook veel gebruikt om te verwerken in sieraden. Men doen dit al sinds de prehistorie en er is zelfs Barnsteen aangetroffen in enkele hunebedden in Nederland. Soms is Barnsteen ondoorzichtig en dat komt omdat er microscopisch kleine luchtbelletjes in de Barnsteen kunnen zitten.

Barnsteen heeft een fijne warme energie en een sterke aardende werking. Barnsteen is een krachtige healer en grijpt voornamelijk aan op de Zonnevlechtchakra. Daarnaast reinigt Barnsteen ook de overige Chakra's en haalt het negatieve energie weg door deze om te zetten in positieve energie. Het is een fijne steen voor therapeuten aangezien Barnsteen voorkomt dat de pijn van cliënten overgenomen wordt.

Barnsteen maakt ook vrolijk, geeft energie en zet aan tot actie. Het is een fijne steen die je in je kracht zet en geeft vertrouwen in alles wat je doet. Barnsteen werkt kalmerend, verwijderd stress en ondersteunt bij angsten en fobieën. Barnsteen kan ondersteunen bij astmatische klachten, chronische bronchitis en heeft een gunstig effect bij huidklachten. Ook kan Barnsteen ondersteunen bij maag en darmklachten.

Kleur

Geel, Oranje, Bruin, Groen, Blauw, Zwart

Chakra

Zonnevlechtchakra

Sterrenbeeld 

Leeuw, Waterman

Eigenschappen

Hardheid: 2 - 2,5

Dichtheid: 1 - 1,1

Vindplaatsen

Denemarken, Polen, Rusland, Roemenië, Madagaskar, Dominicaanse Republiek, Nederland, Syrië, Libanon, Thailand, Vietnam, Canada, Verenigde Staten, Duitsland  

Verzorging

Barnsteen kun je op alle manieren reinigen en opladen maar het is beter om Barnsteen niet te lang bloot te stellen aan water aangezien de steen dan dof kan worden. Meer informatie over de verzorging van edelstenen is te lezen in mijn bloghet ontladen en opladen vanedelstenen

Edelstenen en kristallen zijn natuurproducten en kunnen hier en daar kleurverschillen of oneffenheden bevatten. Edelstenen en kristallen werken enkel ondersteunend en zijn nooit een vervanging voor therapie. Raadpleeg daarom bij klachten altijd je huisarts.