6 Mei 2018

Kinderen en edelstenen

Kinderen en edelstenen zijn een hele mooie combinatie. Kinderen zijn puur en durven vaak zonder barrières te voelen en dit betekent dat kinderen over het algemeen gevoeliger zijn voor edelstenen dan volwassenen. Dit betekent dat je op een aantal dingen moet letten. 

Er zijn grof gezegd twee vuistregels;

 1. Probeer donkere stenen voor kinderen te vermijden. Donkere stenen zoals Onyx, Zwarte Obsidiaan, Granaat zijn over het algemeen te heftig voor kinderen. 
 2. Het is over het algemeen verstandig om kinderen slechts één steen tegelijk te laten dragen. 

Welke edelsteen het beste past bij het kind is voor een groot deel afhankelijk van de levensfase waarin het kind zich bevindt. Iedere levensfase heeft zijn specifieke aandachtspunten op lichamelijk, emotioneel en geestelijk vlak. Daarnaast is natuurlijk ieder kind uniek met alle mooie talenten en uitdagingen die daar bij horen. 

Zwangerschap

De zwangerschap is een kwetsbare fase waarin een nieuw leven zich ontplooit. Er zijn verschillende stenen die jouw en je kind tijdens de zwangerschap kunnen ondersteunen. 

 • Maansteen; ondersteunt het zwanger worden en reguleert en balanceert de hormoonhuishouding. Vooral in de eerste maanden van de zwangerschap zinvol om bij je te dragen.
 • Rode Jaspis; beschermt tegen eventuele miskramen en helpt de moeder en het kind om sterk en krachtig te worden. 
 • Agaat; werkt ondersteunend in alle groeiprocessen tijdens de zwangerschap.
 • Dumorturiet; stimuleert het genieten tijdens de zwangerschap. Stimuleert dat je los kunt laten en de dingen kunt accepteren zoals ze nu zijn. 
 • Chrysopraas; helpt om de laatste fase van de zwangerschap en de bevalling zelf voorspoedig te laten verlopen. 

Baby

Veiligheid en rust zijn de twee belangrijkste behoeften voor een pasgeboren kind. 

 • Rozenkwarts; heeft een liefdevolle, warme en zachte energie die zorgt voor een veilige, rustige en liefdevolle sfeer. 
 • Labradoriet; wanneer er spanningen in huis zijn om wat voor reden dan ook dan kan Labradoriet een fijne aanvullende steen zijn. Labradoriet versterkt de aura van het kind zodat spanningen en prikkels minder hard binnenkomen. 
 • Blauwe Chalcedoon; maakt rustig, ontspant en biedt troost. 

Peuters en kleuters

Peuters en kleuters leven nog heel erg vanuit hun intuïtie. Wanneer het gaat over het uitzoeken van stenen dan mag je de kinderen best wel hun gang laten gaan. Je zult er versteld van staan hoe vaak zij precies de juiste stenen weten te kiezen. Voor specifieke uitdagingen kunnen de onderstaande stenen gebruikt worden.

 • Nefriet; kan ondersteunen om zindelijk te worden. Het is een steen die sterk op de nieren werkt. 
 • Blauwe Calciet; is een steen die kan ondersteunen bij het leren praten. Blauwe Calciet werkt op het Keelchakra.
 • Labradoriet; is een fijne beschermsteen en kan bijvoorbeeld helpen om alle prikkels te verwerken voor als het kind voor het eerst naar de crèche gaat.
 • Carneool; kan helpen om het eerste contact met nieuwe vriendjes wat makkelijker te maken. Het zorgt ervoor dat je je mening kunt uiten maar ook begripvol kunt zijn naar de ander toe. Het is een fijne vriendschapssteen. 
 • Tijgeroog; sommige kinderen worden overrompelt door andere kinderen en doen dingen die ze eigenlijk liever niet willen doen. Tijgeroog is een beschermsteen en helpt het kind om nee te zeggen als hij of zij dingen niet wil. 

Naar de basisschool

Ook hier weer een spannende nieuwe fase waar ontzettend veel op het kind afkomt. De onderstaande stenen kunnen het kind ondersteunen op verschillende vlakken.

 • Chrysocolla; brengt de emoties van kinderen in evenwicht en maakt het makkelijker om met anderen om te gaan. Het is een steen die stress vermindert en helpt om makkelijker om te gaan met nieuwe veranderende situaties. 
 • Amazoniet; helpt om zelf dingen te bepalen en daar mee aan de gang te gaan. Het is tevens een kalmerende steen, verzacht verdriet en vermindert stemmingswisselingen.
 • Lapis Lazuli; is een rustgevende en kalmerende steen. Geeft je het vertrouwen dat je je oprecht kunt spreken maar op een rustige en krachtige manier. Helpt je met het uiten van gevoelens. 
 • Fluoriet; een steen die helpt bij het opnemen van informatie. Leren is niet altijd makkelijk en het hoofd loopt al snel over. Fluoriet verbeterd de concentratie en helpt je met het onthouden van dingen. 
 • Opaliet; is een synthetische steen en maakt het hoofd helder. Opaliet helpt je ontspannen en bevordert het zelfvertrouwen zodat je het kind in zijn of haar kracht komt te staan en makkelijker om kan gaan met nieuwe situaties.

Op de basisschool komen vaak thema's als hoogbegaafdheid en ADHD ter sprake. Deze kinderen zijn over het algemeen het best geholpen met de Labradoriet. Labradoriet is een prachtige veelzijdige beschermsteen die de aura versterkt en ervoor zorgt dat je energie gehalte beter gereguleerd wordt. 

Puberteit

De puberteit staat in het teken van ontdekken wie je nu eigenlijk bent. Het is voor vele kinderen een zware en verwarrende tijd waar veel keuzes gemaakt moeten worden en vele kinderen ervaren een grote maatschappelijke druk. Het belangrijkste in deze fase is bescherming, veiligheid en  vertrouwen. Nu de kinderen al wat ouder zijn is er een ruimere keuze met betrekking tot de stenen die je kunt gebruiken. Hieronder een aantal suggesties;

 • Zwarte Toermalijn; vele kinderen zijn bijna vergroeid met de mobiele telefoon. De straling van de mobiele telefoon kan een behoorlijke impact hebben op het kind zonder dat hij of zij dat direct doorheeft. Een kleine Zwarte Toermalijn bij je dragen of aan de achterkant van de telefoon bevestigen kan al veel rust geven. Zwarte Toermalijn beschermt namelijk tegen de elektromagnetische straling. 
 • Citrien; is een steen die vrolijkheid geeft en helpt om onzekerheid te overwinnen. Het is een prachtige steen die het zelfvertrouwen versterkt. 
 • Blauwe Chalcedoon; zorgt ervoor dat je rustig blijft bijvoorbeeld tijdens examens. Het is een steen die helpt je te herinneren wat je nodig hebt tijdens examens. 

Tijdens de puberteit lopen veel kinderen vast en niet altijd goed wetende waarom. Hooggevoeligheid staat de laatste jaren volop in de belangstelling en is een thema wat we mijns inziens serieus moeten nemen aangezien veel kinderen "kortsluiting" ervaren. Hieronder zijn een aantal stenen die goed kunnen helpen om beter om te kunnen gaan met hooggevoeligheid. 

 • Labradoriet; versterkt de aura zodat prikkels en indrukken van de omgeving minder hard bij het kind binnenkomen. Het zorgt ervoor dat je minder snel leeggezogen wordt door andere energieën om je heen. 
 • Aventurijn; heeft een ontspannende en geruststellende werking en maakt in principe alle groei makkelijker. 
 • Rozenkwarts; stimuleert met zachte en warme energie de eigenliefde van het kind
 • Aquamarijn; een steen die een diepe rust kan geven in tijden dat je zenuwstelsel overbelast is
 • Rode Jaspis; een veilige steen die je meer aarding geeft en je met twee voeten op de grond zet. 
 • Bergkristal; een heerlijke zuiverende steen die helpt om je energie te reguleren en geeft je kracht. 

Adolescentie

Het kind staat nu veelal op eigen benen en maakt zich los van de ouders. Een spannende nieuwe fase breekt aan waar het kind op zijn eigen benen moet gaan staan en wat soms gepaard gaat met vallen en opstaan. In contact zijn met je kind is in deze fase essentieel. 

 • Blauwe Calciet; helpt je met het spreken vanuit je hart en ondersteunt je in het vinden van de juiste woorden.
 • Chrysocolla; bevordert de communicatie en maakt tolerant wanneer je posities inneemt.

Natuurlijk zijn bovenstaande adviezen slechts handvatten die je wellicht een richting kunnen geven in het kiezen en gebruiken van de juiste steen. Belangrijk in alles is dat je contact maakt met de steen en dat je leert om te voelen of deze bij je past en wat deze met je doet. Kom je er zelf niet uit of wil je specifiek advies aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. 

Reacties
Plejone
5 Oktober
Deze informatie is heel interesant
Eld
6 Juni
Mooi omschreven. Ik ben vrij voorzichtig met onze jongens en edelstenen. Ze reageren hier heftig als ze de verkeerde edelsteen bij zich dragen. Zo heftig dat een van onze jongens heel ziek werd. Slap, hoge koorts, wenig eerlust en veel slapen. Via internet kwam ik erachter dat hij de verkeerde edelsteen bij zich droeg. We hebben de edelsteen weggepakt en binnen 2 uur was er verbetering te zien. Ondertussen al veel bij geleerd over de kracht van edelstenen en dit doorgegeven aan onze kinderen. De Amathist helpt mijn zoon zelf heel goed tegen zijn pseudekroep. Prachtig is de natuur.
Laat een reactie achter